Boćanje - igra kuglanja bez čunjeva - u Dalmaciji poznata po nazivima "igra na balote", "na buće ili boće", stara je športska igra nastala u antičkoj Grčkoj, prenesena Rimljanima, a iz Italije u druge mediteranske i alpske zemlje. Prema nekim izvorima, boćanje je bilo jedna od temeljnih zabavnih igara u starom Egiptu 2.500 godina prije Krista. Ova je igra stoljećima vezana za Dalmaciju, a došla je iz Venecije u vrijeme kad je Mletačka Republika upravljala Dalmacijom. Nju stoljećima igra mlado i staro raznih profesija i zanata, od ribara do kapetana, od radnika i težaka do liječnika, od đaka do učitelja, od siromaha do bogataša.
Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da je boćanje u Hrvatskoj, posebno u njenom priobalnom dijelu, prisutno od stoljeća sedmog i da je to narodni šport svih generacija.
Igra se na otvorenim zemljanim prostorima, livadama, trgovima, uz cestu i uređenim "zogima" (igralištima), osobito za vrijeme ljetnih sparnih dana, zavrnutih rukava, uz čašicu vina položenu na stolu ili kamenoj ploči.
Boćanje je pravi šport - igra mišića, koncentracije i živaca, pojedinaca i ekipa, puna borbenog duha, sposobnosti i uma. Igra se jednakim okruglim glatkim kuglama od česmine, drače, zelenice i tzv. "hreba" - korijena nađenog pod zemljom, a u novije vrijeme igra se i metalnim kuglama. Tako se i u Povljani, njeguje tradicija boćanja u Hrvatskoj, jer se samim time potiče kultura i razvoj mjesta, a ujedno se uz dobru zabavu njeguje prijateljstvo i međusobna druženja.


Boćarski klub "Povljana"

Mladen Škoda
HR - 23249 Povljana, Diniška bb
GSM: +385(0)98 314 310

Branko Škoda
HR - 23249 Povljana, Tina Ujevića 6
Telefax: +385(0)23 692 005
GSM: +385(0)98 449 079
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


bocanje-povljana

Boćarski klub "Bas"

Osnovan je 2005. godine, i broji ukupno 10 (deset) igrača, isto toliko i članova.
Takmiči se u županijskoj ligi, a najveći uspjeh je Teća HBL 2009-2010 god.

Pronađite nas na Facebooku Slijedite nas na Instagramu

Podaci prikupljeni u kontakt formi Općine Povljana koriste se isključivo za komunikaciju između Općine Povljana i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u web sustavu te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama.